Bina Taş Kaplama

Taş dünyanın en eski dış cephe kaplama malzemelerinden biridir. Evlerde, saraylarda, kalelerde ve o gereksinimlerine göre oluşturulan bütün yapılarda taş malzeme kullanılmıştır. Bugün ise günümüzün yapı yöntemi nedeniyle taş ve tuğla kullanarak bina gerçekleştirmek pek olası değildir. Fakat natural görünüme ehemmiyet verenler binaların dış cephelerinde ve iç mekan dekorasyonlarında taş kaplama yaptırarak taş duvar görüntüsü vermek istiyor. Taş duvar kaplama mimar ve tasarımcılar amacıyla de son senesinin en eğilim yeniliği oldu. Birbirinden güzel, renk ve doku detaylığı ile taş kaplama programları mekânlara değişik bir güzellik katıyor. Strafor bina dış cephe taş kaplama söve ürünleri aynı zamanda mantolama özellikli, ısı yalıtımı sağlayan malzemelerdir.

Bina Taş Kaplama

Doğal taşlar, tarih boyunca binalarda en çok kullanılan ve en iyi bilinen yapı malzemeleri olmuşlardır. Bu konuda özellikle eski yapıların cephelerinde taş duvarlara sık sık rastlarız. Bina dış cephelerinde doğal taş kaplama yapılması tasarlandığında cephe detay projesi hazırlanmalıdır. Bu cephe detay projesi de kaplama plaklarının büyüklüğüne bağlı olarak şekillenir. Doğada binlerce duvar taşı çeşidi bulunmaktadır. Hepsinin farklı karakteristik özellikleri, renk ve dokuları mevcuttur. Bu konuda hem kaplamalar hem doğal taşlar hem de çimento esaslı üretilen taşlarla ilgili en çok tercih edilen taş çeşitlerini inceleyebiliriz.

Patlatma taşlar, doğal taşların doğada bulunduğu en saf hallerinden elde edilen yapı malzemeleridir diyebiliriz. Taşların doğallığını kaybetmemesi için kimyasallar ve seyreltici materyaller ile temas ettirilmeden kırılır ve bu sayede dokulu, parlak ve şık bir görünüm alır. Daha sonra taşlar bloklar halinde kesilir. Bu taşlar evlerde veya ofislerde dilediğiniz her yerde duvarlara hareketlilik kazandırmak için tercih edilebilir.

Taş duvar kaplama, genellikle kaplama yapımında kullanılan taşlara kaplama taşı denilir. Bu kaplamalar sayesinde duvarlarınıza kolaylıkla taş görünümü kazandırabilirsiniz. Taş kaplamalar, hem iç mekanda sıcaklığı arttırmak için hem de dış mekana karakteristik özellik katmak için sıklıkla tercih edilir. Duvar taş kaplamalar, genellikle geniş alan kullanımında sıklıkla tercih edilirler.

Bu taşlar plak şeklinde üretilen; mermer, traverten, granit gibi levhalardır. Bu taşların kalınlıkları genellikle en az 2 cm yapılmaktadır ve dikdörtgen boyutlu üretilmektedir. Uzunluk ve genişlikleri taşın ağırlığına ve özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Dış cephe taş kaplamalar, yapılara güçlü ve geleneksel bir hava katarlar. Bir yapının iç mimarisi kadar dış cephesi de bina hakkında bize fikir verir. Hatta yapıların dış cepheleri, ilk dikkatimizi çeken yerleri olduğundan mutlaka ince düşünülüp karar verilmelidir.

Davetkar bir görünüme sahip, sağlam duruşlu, özen gösterilmiş, ince düşünülmüş detaylar barındıran bir cephe görür görmez insanı etkiler. Bu konuda taş cepheler yapıya mutlaka zamansız bir izlenim katar. Çünkü taş cepheler hem eski zamanlarda hem de modern mimaride oldukça tercih edilen malzemelerdir. Taş kaplamalar doğal taşlara göre daha uygun fiyatlara satılmaktadır. Bu nedenle bahçe duvarı kaplamaları olarak da sık sık tercih edilirler. Uygun fiyatlı olmasının nedeni ise; gerçek bir taş görünümüne sahip, fakat aslında fiberglas, polyester, reçine ve doğal taş tozundan imal edilen kaplamalar olmalarındandır. Bu ürünlerin montajı da demontajı da son derece kolaydır ve diğer seçeneklere göre çok daha hafiftir, bu sayede de duvarlarda yük oluşturmazlar.

Dekoratif tuğlalar özellikle doğal taşlardan; kaplamalar traverten, mermer ve benzeri taşlardan üretilmektedir. Bu sayede doğal taşın şık ve estetik görüntüsü ile özellikle özel tasarım mekanlar için vazgeçilmez duvar kaplama malzemeleri arasında yer alır. Bu tuğlaların kültür tuğlaları arasında farklılıkları vardır. Kültür tuğlası bilindiği gibi, kum, çimento, renklendirici vb. gibi farklı karışımların bir araya getirilme ile hazırlanan harcın kalıplara dökülmesi ile oluşturulan yapay taşlardır. Görüntüsü her ne kadar doğal taşları andırsa da içeriği gerçek doğal taşlardan farklıdır.

Doğal taş duvar ürünlerde, kesinlikle tozlanma, dökülme, renk kaybı gibi deformasyonlar yaşanmaz. En sert iklimli dış cephe yapılarında bile uzun yıllar boyunca sağlamlığından ve ilk gün görüntüsünden taviz vermezler. Bu ürünler uygulanırken ilk dikkat edilmesi gereken zeminin terazi ile kontrolü ve zeminin düzgün olmasıdır. Düzgün bir zeminden sonra üzerine uygulanacak harcın hazırlığı yapılır. Uygulama için beyaz toz yapıştırıcı hazırlanır ve taraklı mala ile duvara sürülür. Daha sonrasında ise üzerine taşlar tek tek ustalıkla yerleştirilir. Taşlar yerleştirilirken mutlaka arasında derz boşluğu bırakılmalıdır. Derz boşluğu için 1cm – 1.3cm’lik derz çıtası kullanılması önerilir. Taş duvar modelleri, özellikle evler için hem rustik bir görünümde doğal hayatın ortasında bir yapıya, hem de modern ile kontrastlık oluşturularak metropoldeki bir yapıya uygulanabilir. Bunun beraber birçok ofis ve restoranlarda da sıklıkla tercih edilir. Hatta genelde duvar taşları modelleri, farklı ebatlardaki eskitilmiş taşlardan tercih edilerek natürel görüntüleri desteklenir.

Duvar taş modellerinde dikkat edilecek bir başka unsur da depremdir. Eğer bir yapının cephelerini sonradan taş kaplamaya karar verilmiş ise; taşın duvarlarda oluşturacağı ekstra ağırlık mutlaka hesaba katılmalıdır. Eğer yapının temeli yeteri kadar sağlam değilse, sonradan eklenecek olan taşlar, en ufak bir depremde duvar yüzeylerinin deforme olmalarına neden olacaktır. Böyle yapılarda sonradan taş kaplama yapılacak ise; gerçek doğal taş yerine, çok daha hafif olan suni, kültür taşı tercih edilmesi daha doğru olacaktır.